Френската петролна компания Тотал (Total) оповести днес, че прехвърля на Петробраз (Petrobras) участието си и в проект за проучване в Бразилия, разположен в устието на река Амазонка и оспорван от няколко години от организации за опазване на околната среда, предаде Франс прес.

Тотал съобщи още в началото на септември, че прекратява ролята си на оператор във въпросните пет проучвателни сектора. Компанията бе свързвана с този проект от 2013 година наред с британската Би Пи (BP) и бразилската Петробрас, допълва БТА.

Френската петролна група обяви днес, че напуска басейна на Фос ду Амазонас, след като е сключила споразумение с Петробраз на 24 септември за прехвърляне на участието в петте проучвателни блока, разположени на 120 километра по крайбрежието на Бразилия.

Приключването на сделката зависи от преимущественото право на партньорите в блоковете и на стандартните регулаторни одобрения, уточнява компанията в комюнике.

През декември 2018 година Бразилия отказа да издаде екологичен лиценз за извършване на сондажи в тези проучвателни блокове заради значителна несигурност при извънредни ситуации. Тогава местните медии изтъкнаха възможността за петролен разлив, който би могъл да засегне кораловите рифове в региона и впоследствие да повлияе на морското биоразнообразие.

Бразилската прокуратура и организации за опазване на околната среда поискаха да не се издава това разрешително.

Тотал е възобновил наскоро процеса за придобиване на екологичен лиценз, за да сондира близо до Амазонския риф - уникална и уязвима ексосистема, която не е добре позната, според комюнике на неправителствената организация Грийнпийс (Greenpeace) от началото на септември.

Екологичната организация твърди, че френската петролна компания залага на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, който е прословут климатичен скептик, за започването на сондажи по крайбрежието на Бразилия.