До месец се очаква "Топлофикация София" да погаси всичките си просрочени задължения към "Булгаргаз". Това заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов.

В момента топлофикационното дружество дължи около 125 милиона лева, след като "Булгаргаз" си прихвана сумата, която трябваше да възстанови след поевтиняването на газа със задна дата, обясни Павлов:

"Бяха прихванати близо 60 милиона лева. Те ще се опитат да намерят финансиране, с което да се погасят всички задължения към "Булгаргаз". Имаме уверението на "Топлофикация", че разговорите с финансиращите институции са в много напреднала фаза и очакваме да си погасят пълния размер на задълженията в рамките на месец".

Газовата ни компания вече е възстановила 195 милиона лева на повечето си клиенти. Общо сумата, която трябваше да върне "Булгаргаз" след преизчисляването на цените на газа, беше 202 милиона лева.

Николай Павлов съобщи още, че потреблението на газ е паднало с над една четвърт от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. Основните причини са извънредното положение заради коронавируса и топлата зима.