Датската компания Vestas за пета поредна година заема първо място в света по доставка на наземни и морски вятърни турбини. Това сочи предварителният рейтинг на водещите световни производители през 2020 година, обявен от Глобалния съвет за вятърна енергия Global Wind Energy Council - GWEC), отчитайки, че 2020 г. е била "невероятно" успешна за сектора.

GWEC изчислява, че през миналата година в света са били инсталирани над 16 ГВт турбини на Vestas при широка географска диверсификация на доставки на компанията. Нови турбини на производителя през миналата година са били пуснати в експлоатация на 32 пазара, като силни резултати са отчетени в САЩ, Австралия, Бразилия, Нидерландия, Франция, Полша, Русия и Норвегия.

Американската GE Renewable Energy (подразделение на General Electric) се изкачва с две позиции в рейтинга на GWEC и заема второ място основно заради значителния ръст на вътрешния пазар в САЩ и силните позиции в Испания през 2020 г. Компанията за втора поредна година става доставчик номер едно на вътрешния пазар в САЩ, инсталирайки през миналата година 10 ГВт.

Китайският доставчик Goldwind запазва третата си позиция и през 2020 г., въпреки че е постигнала нов рекорд на доставките на вътрешния си пазар - 12 ГВт, а новите инсталации на задграничните пазари надхвърлиха 1 ГВт. В същото време пазарният дял на компанията в Китай е намалял заради силната конкуренция от страна на местни производители, но все още държи първото място там.

3е-news.net