Един от основните проблеми за лошото финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток" 2 са високите цени на емисиите, които трябва да закупува централата, каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНР.

"В последните две години Българският енергиен холдинг закупува тези емисии от името на ТЕЦ "Марица-изток" 2 и съответно увеличава дълга на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Това се отразява неблагоприятно върху дружеството безспорно, тъй като на практика се получава така, че цената на емисиите, която плаща ТЕЦ "Марица-изток" 2, тя на практика не се включва в себестойността на произведената електрическа енергия, тъй като емисиите достигнаха 25 евро в края на месец август. Това са близо 50 лева. Ако бъдат включени в себестойността на енергията, какво на практика се  случва? В регулираната цена Комисията за енергийно и водно регулиране е признал на ТЕЦ "Марица-изток" 2 5 евро за емисия. Оттам идва основният проблем".

През годините се налага изкуствено митът, че ТЕЦ "Марица-изток" 2 е ключов за електроенергийната ни система, подчерта от своя страна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Все още имаме излишък, може би 3 пъти по-големи мощности за генериране на електроенергия отколкото е средното потребление през годината. Разбира се, ТЕЦ "Марица-изток" 2 играе ключова роля в пиковите часове през зимата", каза Владимиров.

Според него обаче по скоро трябва да се мисли за резервни мощности, които да се използват в кризисни ситуации.

Владимиров смята за възможно решение, ТЕЦ "Марица-изток" 2 да премина на природен газ. Природният газ е не само значително по-екологично чист, но и е възможно да поевтинее в бъдеще, обясни той.

Според Владимиров не трябва да се притесняваме за транзита на газ за страната ни на фона на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море.

"Дори в най-нагорещените месеци на конфликта между Украйна и Русия през 2014-2015 г. преносът към България не беше спиран", припомни той.

Днес Центърът за изследване на демокрацията и Фондация "Конрад Аденауер" организираха кръгла маса "Рискове и перспективи пред енергийната сигурност на Югоизточна Европа". Те напомнят, че балканските държави може да са енергийно най-бедните в Европа, но плащат прескъпо за вносни енергийни източници.