ТЕЦ "Бобов Дол" ЕАД излезе с опровержение след изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова пред bTV на 7 януари.

Твърденията на лидера на БСП са категорично неверни и подвеждащи, заявиха от дружеството.

"В Бобов дол се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол. Най-лошата констатация и информация от тях - има бум на хепатит А при деца, има случаи на туберкулоза...", поясни лидерът на БСП.

"Не сме сигурни точно коя част на земното кълбо г-жа Нинова нарича "Третия свят", но категорично можем да заявим, че не сме приемали и не приемаме РДФ от подобни страни. Процесът на оползотворяване на РДФ е строго регламентиран и контролиран", заявиха от ТЕЦ "Бобов дол".

От дружеството изтъкват, че "по никакъв начин не кореспондира нито с реалните факти, нито със здравия разум изказването", че се заравяте отпадъци на територията на затворени вече рудници. "Не можем да си обясним как е възможно да се изговарят в публичното пространство подобен тип абсолютно неверни твърдения", подчертаха от ТЕЦ "Бобов дол".

Оттам отбелязват, че компетентните институции са разрешили внедряването на РДФ в дейността на ТЕЦ-а, което "автоматично означава, че изцяло покриваме законовите изисквания и работим в унисон, както с българското, така и с европейското законодателство".

"Що се отнася до твърденията в стил "един човек ми каза", че сред отпадъците имало спринцовки, то също е абсолютно невярно. Имаме разрешение за оползотворяване на определени кодове отпадъци и сред тях не фигурират такива, свързани с медицината по никакъв начин - нито лекарства, нито каквито и да е било медицински изделия", се казва още в съобщението на ТЕЦ "Бобов дол".

От дружеството апелират към цялата общественост в България да се прекрати практиката името на ТЕЦ "Бобов Дол" да се замесва във всякакви несъществуващи сценарии с цел на техен гръб да се прави пиар.

ТЕЦ "Бобов Дол" подчертава, че е важно звено в българската енергетика и неразделна част от националната сигурност на страната. Всяка дума срещу дружеството, "всъщност е атака срещу енергийната и национална сигурност на България. Това би трябвало да се осъзнава от всеки национално отговорен български гражданин", се казва в заключение на изявлението, в което се отправя и предупреждение, че дружеството ще заведе дело за клевета срещу всеки, който си позволява да говори в обществеността неверни твърдения по негов адрес.