ТЕЦ Бобов дол работи в тясно сътрудничество с органите на Министерството на околната среда и водите с цел стрикно спазване на законите и опазването на околната среда.

Това се казва в изявление на топлофикационното дружество във връзка с разпространената в медиите информация за наложена от инспектори от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София принудителна административна мярка и за да се избегнат възможни спекулативни твърдения.

При извършената днес проверка от РИОСВ-Перник и РИОСВ- София е установено, че ТЕЦ Бобов дол не оползотворява гориво от отпадъци. "Поради отказа си да изгаряме отпадъци, не продължихме работата по довършване изграждането на горивната инсталация, защото нямаме никакви намерения да я използваме", уточниха от ръководството. Във връзка с това наложената ни днес административна мярка за забрана на дружеството да изгаря отпадъци е чисто превантивна и е свързвана със сложните административни процедури по отказа от оползотворяване на РДФ, отбелязаха от дружеството.

В съобщението се казва, че 8 юни ТЕЦ Бобов дол е уведомил МОСВ за проведено по-рано заседание на Съвета на директорите, на което е взето решение за отказ от оползотворяване на РДФ в процеса на производство. Причината за отказа беше създалото се общественото напрежение в региона. В подкрепа на това, че се отказваме да изгаряме РДФ сме депозирали в МОСВ решението на Съвета на директорите и декларация за отказ, изтъкват от дружеството.

От ТЕЦ Бобов дол подчертават, че с отказа да оползотворяват отпадъци доказват, че за дружеството е важно мнението на хората от региона. Ще продължим да работим в тесен синхрон с институциите, за да отговорим на очакванията на гражданите, се заключват от ръководството на предприятието.