Американската компания "Тесла" (Tesla) за пръв път е излязла на печалба през 2020 г., съобщи Франс прес.

Производителят на електрически автомобили е реализирал печалба в размер на 721 милиона долара. Компанията на предприемача Илон Мъск е основана през 2003 г., но досега никога не е излизала на печалба за цяла година.

Компанията е доставила 499 550 автомобила през 2020 г. и почти е успяла да си изпълни целта, поставена в началото на годината, да достави половин милион коли.

"Фейсбук" (Facebook) пък е реализирал приходи от над 28 милиарда, главно от реклама, през последното тримесечие на 2020 г., съобщи Франс прес.

От тях чистата печалба е 11,22 милиарда, което е увеличение с 53 на сто на годишна база. Причината е драстичното увеличаване на активността в онлайн пространството и по-конкретно на онлайн търговията, по време на пандемията, отбеляза агенцията.

Гигантът в сферата на социалните мрежи е увеличил потребителите си - към 31 декември 3,3 милиарда души са влизали поне веднъж месечно в една от четирите платформи на компанията - "Фейсбук", "Инстаграм" (Instagram), "Месинджър" (Messenger) и "УотсАп" (WhatsApp).