Акциите на Tesla паднаха с повече от 5% при сутрешната търговия в понеделник, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск проведе анкета сред своите последователи в Twitter с въпроса дали трябва да продаде 10% от акциите си в компанията за електрически превозни средства.

Акциите на Tesla се понижиха с 5,3% до $1,157,30 в понеделник, от $1,222,09 при затваряне на пазара в петък. По-рано в предпазарната търговия в понеделник акциите паднаха с над 7%.

Книжата на компанията, котирани на борсата във Франкфурт, поевтиняха с около 9 процента в сутрешната търговия днес, тъй като инвеститорите се подготвят за предложената от главния изпълнителен директор Илон Мъск продажба на 10 процента от акциите му след анкета в Туитър, предаде Ройтерс.

Мъск, вече най-богатият човек в света, туитна в събота, че би искал да продаде 10 процента от акциите си, ако потребителите на социалната медия одобрят предложението.

Анкетата на Мъск в Twitter събра над 3,5 милиона вота и 57,9 процента от хората гласуваха с "да".

Мъск заяви по-рано, че ще трябва да упражни голям брой опции върху акции през идните три месеца, което би могло да доведе до плащане на значителни данъци. Продавайки някои от акциите си, той може да освободи средства за плащането на тези данъци.

"Бях готов да приема всеки резултат", каза Мъск след края на анкетата в Twitter.

"Имам само акции, така че единственият начин да плащам данъци е като продавам акции", написа Мъск.

Към 30 юни Илон Мъск е притежавал около 170,5 милиона акции в Tesla и продажбата на 10 процента от тях би била на стойност около 21 милиарда долара според курса им при закриването на петъчната търговия, според изчисленията на Ройтерс.

Включвайки и опциите върху акциите, Мъск притежава 23-процентен дял в Tesla, автомобилната компания с най-голямата пазарна капитализация в света.

Демократите в Сената на САЩ представиха по-рано предложение за облагане с данъци на акции и други активи на милиардерите, за да се подпомогне финансирането на социалните програми на президента Джо Байдън и да бъде затворена вратичка в закона, която даваше възможност на свръхбогатите да отлагат до безкрайност плащането на данъци върху капиталовите печалби, припомня Ройтерс.

Какви данъци

Независимо от резултатите от анкетата в Twitter, Мъск вероятно щеше да започне да продава милиони акции през това тримесечие. Това е така, защото той е изправен пред задаваща се данъчна сметка от над 15 милиарда долара, отбеляза cnbc.

Опциите му изтичат през август 2022 г., но за да ги упражни, той трябва да плати данъка върху печалбата. Тъй като опциите се облагат като доход или компенсация на служителите, те ще се облагат с най-високите нива на обикновения доход, или 37% плюс 3,8% нетен данък върху инвестициите.

Мъск също така ще трябва да плати най-високата данъчна ставка от 13,3% в Калифорния, тъй като опциите бяха предоставени и предимно спечелени, докато той беше данъчен задължено лице в Калифорния. Комбинираната ставка на щатския и федералния данък ще бъде 54,1%. Така че общата данъчна сметка за неговите опции, при текущата цена, ще бъде 15 милиарда долара.

И отново за личната отговорност. Мъск, който също така е и главен изпълнителен директор на SpaceX и стартиращата компания за мозъчно-компютърен интерфейс Neuralink, не е потвърдил размера на данъчната сметка. И да се върнем към туита му: "Забележете, аз не вземам заплата или бонуси от никъде. Имам само акции, така че единственият начин лично аз да плащам данъци е да продам акции."