Американският производител на електромобили Tesla обяви днес планове да съкрати около 7 процента от персонала си, като обясни, че иска да пусне по-бързо на пазара нов модел, който би трябвало да му позволи да увеличи клиентите си, съобщи "Франс прес".

В писмо до персонала, публикувано на сайта на компанията, основателят и изпълнителен директор Илон Мъск обяснява, без да уточнява броя на засегнатите служители, че тези съкращения са необходими, ако автомобилостроителят иска да спази производствения календар за Модел 3.

"За съжаление нямаме избор", заявява Мъск в писмото, като отбелязва, че компанията се опитва да намали разходите си, така че хората, които могат да си позволят автомобил Tesla да са повече.

"Трябва да продължим с намаляването на персонала, като същевремено увеличаваме темпa на производството на Модел 3, внасяйки много подобрения в производствената линия през следващите месеци", обяснява той.

 В момента най-евтиният модел на Тесла струва 44 000 долара.

Модел 3 е най-компактният и най-евтиният в сравнение с Модел Ес (Model S) и Модел Екс (Model X) на марката и Тесла разчита на него, за да се превърне в масов производител. Моделът вече е пуснат на пазара в САЩ и трябва да се появи в Европа през февруари.

Илон Мъск бе принуден да се оттегли от поста си начело на управителния съвет на Tesla в края на септември, след като пусна туит, в който споменава оттегляне на компанията от борсата. Американския борсов регулатор го упрекна, че е подвел инвеститорите.

Междувременно бе съобщено, че компанията ще изтегли над 14 000 електромобила Модел Ес в Китай заради проблеми с газогенераторите на въздушните възглавници.