Tesla Inc. се готви да увеличи производството на електрически превозни средства, след като постигна рекордни доставки през второто тримесечие, става ясно от вътрешнофирмен имейл, цитиран от Bloomberg и Инвестор.

Компанията "се подготвя" да повиши производството в своя автомобилен завод във Фремонт, Калифорния, заяви президентът на Tesla Джером Гийен в електронно писмо до служителите във вторник. "Въпреки че не можем да бъдем прекалено конкретни в този имейл, знам, че ще се радвате на предстоящите събития", пише той.

Bloomberg разполага с копие от имейла. Говорител на Tesla не е отговорил веднага с коментар по темата.

Доставките на Tesla за второто тримесечие минаха очакванията на Wall Street, което облекчи загрижеността за търсенето на електрически автомобили на компанията. Tesla произвежда всичките си превозни средства в своя завод за асемблиране във Фремонт, но произвежда акумулаторни батерии и задвижващи устройства в своята гигафабрика близо до Рено, Невада.

Акциите на Tesla потънаха с 31% през тази година, като свиха пазарната стойност на компанията до 41 млрд. долара.

В съобщението на Гийен също така се казва, че компанията "е достигнала нови рекорди във всички производствени линии за производство и ефективност" през последното тримесечие както във Фремонт, така и в Невада, и че "качеството също достига рекордно високи нива".

Tesla съобщи, че планира да произведе "значително" повече автомобии - от 360 000 до 400 000 бройки, които очаква да достави през 2019 г. Производството може да достигне 500 000 автомобила в световен мащаб тази година - ако фабриката на Tesla близо до Шанхай достигне "обемно производство" в началото на четвъртото тримесечие, заяви компанията в последното си тримесечно писмо до акционерите.

Според мейла на Гийен много части от конвейерната линия в Китай вече са налице.

"Линиите за щамповане, шаситата, боята и общото асемблиране в Китай са на лице и започват да се отразяват на производството", се казва в писмото.