Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) обяви късно снощи приходи от 8,77 млрд. долара за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Това е и петото поредно тримесечие, през което компанията отчита печалба.

Приходите на "Тесла" са нараснали с 39 процента на годишна основа, което според компанията е постигнато основно чрез значително увеличаване в доставките на автомобили, както и чрез растеж в други части на бизнеса.

Чистата печалба е достигнала 331 млн. долара въпреки цялостния икономически спад тази година, причинен от пандемията от коронавирус.

"Тесла" е доставила 139 593 електромобила през третото тримесечие, доближавайки се до целта да достави на клиентите си половин милион коли тази година. Автомобилостроителят все пак признава, че постигането на целта е станало по-трудно.

Акциите на компанията скочиха в следборсовата търговия. През последните месеци котировките на "Тесла" силно се повишиха, давайки й по-голяма пазарна капитализация отколкото на всеки друг автомобилостроител в света, отбелязва ДПА.

Миналия месец шефът й Илон Мъск обяви нов план за намаляване наполовина на цената на киловатчас на батериите на компанията, в опит да направи колите по-достъпни.