"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това съобщи БНР, като се позова на документи от портала за обществените поръчки. Ремонтът е на стойност 23 544 000 лева.

На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.

Заради липса на кандидати, миналата година МО прекрати поръчка за доставка на ремонтирани двигатели.

България охранява небето си с МиГ-29 от 1989 г., припомнят на днешната годишнина от ВВС. Страната ни придобива 22 броя от най-съвременния по онова време фронтови изтребител, отбеляза националното радио.

Първоначално изтребителите са били в авиобазата "Равнец". След 2000 година са препратени на летище "Граф Игнатиево". 35 МиГ-29 охраняват надеждно въздушното пространство на България. Това става и след приемането ни в НАТО преди 20 години, припомнят от ВВС. В последните години докладите на военните отчитат трудности при поддръжката на МиГ-овете. Главно заради това, че след старта на войната в Украйна Русия спря поддръжката.

Желанието е самолетите да се поддържат поне до 2030 година, когато се очаква военните да имат пълна съвместимост с новите F-16. Първите нови машини ще дойдат догодина. До тогава трябва да бъдат решени и проблемите след ремонта на летище "Граф Игнатиево".