Най-голямата френска телекомуникационна компания Оранж (Orange) и седем бивши или настоящи мениджъри са изправени пред съда по обвинения в морален тормоз заради вълната от самоубийства на служители преди десетилетие, информира Асошиейтед прес.

Между 2007 г. и 2010 г. имаше 19 самоубийства, 12 опита за самоубийство и осем случая на тежка депресия сред служителите на най-големия френски телефонен и интернет оператор. Компанията, която тогава се казваше Франс телеком (France Telecom), преминаваше през етап на съкращения на работни места и преструктуриране.

Процесът, който започна днес пред парижки съд, е най-голямото дело във Франция, при което обвинения в морален тормоз се отправят към цяла компания. Наказанието може да бъде затвор или глоба от 15 000 евро.

Бившият председател на управителния съвет Дидие Ломбар (на снимката) е сред подсъдимите. Той отхвърли обвиненията и твърди, че инцидентите не са свързани един с друг или със съкращенията на служители. Адвокатът му заяви, че Ломбар не би могъл да е запознат с проблемите в цялата обширна мрежа от служители на Франс телеком.