Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе днес дело срещу Meta Platforms Inc., компанията майка на Фейсбук, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Тексас обвинява "Фейсбук", че дългогодишната и сега преустановена употреба на технологията за разпознаване на лица е нарушавала в продължение на десетилетие защитата на поверителността на този щат по отношение на личните биометрични данни, предава БНР.

Делото, заведено в щатския окръжен съд в Маршал от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън, иска граждански санкции в размер на стотици милиарди долари, според лице, запознато с въпроса, посочва "Уолстрийт джърнъл".

В изявление на прокурор Пакстън се посочва, че заснемането от страна на компанията на лицевата геометрия на снимки, които потребителите са качвали от 2010 г. до края на миналата година, е довело до "десетки милиони нарушения" на закона на Тексас.

"Фейсбукс" тайно събира най-личната информация на тексасците - снимки и видеоклипове - за собствената си корпоративна печалба. Законът на Тексас забранява от повече от 20 години насам такова събиране на данни без информирано съгласие. Докато обикновените тексасци са използвали "Фейсбук", за да споделят невинно снимки на любими хора с приятели и семейство, сега знаем, че "Фейсбук" нагло е игнорирал законите на Тексас през последното десетилетие", каза още Пакстън, цитиран от финансово издание.

Преди време "Фейсбук" постигна споразумение за около 650 млн. долара по друго дело относно практиките на компанията за разпознаване на лица. Този колективен иск, заведен през 2015 г., беше подведен под закона за биометрична поверителност на щата Илинойс, който в някои отношения е подобен на закона на Тексас.

И двата закона изискват съгласието на лицата, преди техните биометрични идентификатори да могат да бъдат заснети.

Делото в Тексас - по-специално размера на исканите граждански финансов санкции - сочи за въздействието, което все по-широко разпространените закони за поверителност могат да имат върху операциите на големите технологични компании, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".