Технологии за следене на менструалния цикъл или за диагностициране на ендометриозата: "фемтех" компаниите, които се занимават с женското здраве, отчитат впечатляващ растеж в последно време и задоволяват нужди, на които преди не се обръщаше достатъчно внимание, предаде БТА

В северния френски град Лил фирмата "Латис медикал" (Lattice Medical) работи върху реконструкцията на бюста на жени, претърпели отстраняване на гърдата заради онкологична операция. Стартъпът, създаден през 2017 година, е разработил система, която регенерира мастната тъкан на пациентките.

Съоснователят на компанията Жюлиен Пайен разказва пред "Уест Франс" за алтернатива на силикона: 3D печатен имплант от напълно разградим биоматериал.

Това е само едно от решенията, които предлага нововъзникващият пазар на "фемтех" компаниите (съкращение от английските думи "женски" и "технология"). Този термин се отнася за стартъпи, чиято цел е да подобрят здравето и благосъстоянието на представителките на нежния пол.

Може да става дума за инструменти за диагностициране, например на ендометриозата. Стартъпът "Зивиг" (Ziwig), съучреден и управляван от предприемача Яхия Ел Мир, е разработил тест за изследване на слюнката, който позволява ранното откриване на всяка форма на ендометриоза при пациентки, които не са могли да бъдат диагностицирани. Тестът се базира на технологията на високопроизводителното сканиране и използва изкуствен интелект. "Зивиг" е създал и платформа за наблюдение на пациентите.

Водим разговори със здравните власти във Франция, обяснява Яхия Ел Мир, подчертавайки, че е налице чувствителност в обществото по темата благодарение на пациентските организации.

Менструалният цикъл също е предмет на нови приложения, имащи за цел, например, да определят кога настъпва овулацията. Не бива да се забравят и решенията, които стартъпите предлагат за редица следродилни проблеми.

Възходът на тези компании е знак за промяна в мисленето и повдига теми, на които до този момент не се отделяше достатъчно внимание и се отнасят до специфично женски проблеми, отбелязва "Уест Франс".

Този процес напредва и е налице промяна в подхода към подобни въпроси, тъй като досега се говореше много повече за рака на простатата, отколкото за ендометриозата, подчертава пред изданието Чахра Луафи, инвестиционен директор и специалист в областта на здравеопазването в контролираната от държавата Френска инвестиционна банка (BpiFrance).

Този пазар може да достигне 50 милиарда долара през 2024 година, според американската консултантска компания "Фрост енд Съливан" (Frost & Sullivan). В действителност секторът обхваща половината от населението на планетата. Качествените проекти, които привличат големи инвестиции, са все повече, заявява с оптимизъм Жюлиен Пайен.

Предприемачите в сектора обаче признават, че предстои да бъде извървян дълъг път. Има още много какво да се направи, твърди Яхия Ел Мир, изтъквайки, че инвеститорите обикновено предпочитат класически патологии, които привличат големи ресурси. Интересът в областта на женското здраве не е толкова голям.

Това е въпрос на пари, но не само. Финансирането е важен елемент, но тези теми трябва да са в центъра и на социален проект, заключава Ел Мир.