Германският доставчик на софтуер TeamViewer осъществи най-голямото IPO за годината в Европа. 84 милиона акции бяха пласирани на цена от по 26,25 евро на нови инвеститори, както обяви производителят на софтуер за отдалечена поддръжка на компютри и други устройства във вторник. С това TeamViewer не използва изцяло ценовия диапазон, който варираше от 23,50 до 27,50 евро за акция, съобщи Инвестор.

Постъпленията от 2,21 милиарда евро отиват изцяло за финансовия инвеститор Permira, който преди пет години беше платил за цялата компания 870 милиона евро. Сега Teamviewer се оценява на 5,25 милиарда евро по емисионна цена. Permira все още ще държи 58 процента от акциите.

"Такъв успех не пада от небето", твърди директорът на Permira за Германия Йорг Рокенхаузер. "Целият екип на TeamViewer може да бъде много горд от постигнатото", допълва той.

В сряда Teamviewer ще отпразнува своя дебют на Франкфуртската фондова борса. Тогава 300 служители ще са в залата за търгуване.

Доставчикът на софтуер изпревари със своето IPO италианския доставчик на трансакции Nexi, който набра два милиарда евро при борсовия си дебют през април, което го направи най-голямото първично публично предлагане за тази година в Европа. В Германия дъщерното дружество на Volkswagen за камиони Traton с мъка набра през лятото близо 1,4 милиарда евро - много по-малко, отколкото се надяваше. През 2018 г. емисиите от Siemens Healthineers (4,2 милиарда евро) и Knorr-Bremse (3,85 милиарда евро) бяха значително по-високи.

Със софтуера на TeamViewer могат да бъдат свързани компютри, например за отдалечена поддръжка, за дистанционно управление на машини или за онлайн конференции. За текущата година компанията от Гьопинген с 800 служители очаква фактурирани продажби в диапазона между 310 до 320 милиона евро, което би било с една трета повече в сравнение с 2018 г.