Бизнес лидерите по света се готвят за продължителна U-образна рецесия заради влиянието на коронавируса, а мнозина се страхуват, че компаниите им няма да оцелеят в пандемията. Това сочат публикуваните днес резултати от проучване сред над 3000 главни изпълнителени директори, предаде Ройтерс и БТА.

Пандемията отне живота на близо 180 000 души, разтърси финансовите пазари и би могла да предизвика най-лошия икономически срив след Голямата депресия от 30-те години на миналия век, припомня агенцията.

Около 60 на сто от анкетираните директори се настройват за U-образно възстановяване - дълъг период между спад и подем, спрямо 22 процента, които прогнозират двойна рецесия.

Изследването е направено от мрежата за бизнес лидерство Уай Пи Оу (YPO) между 15 и 19 април сред 3534 главни изпълнителни директори от 109 държави.

Установено е, че 11 процента от тях възприемат коронавируса като риск за оцеляването на тяхната фирма, а други 40 на сто определят пандемията като сериозна заплаха.

"Не сме виждали такава криза от над 100 години и някои популярни марки няма да оцелеят", коментира Глен Кийс, изпълнителен председател на компанията за здравни услуги Аспен медикал (Aspen Medical) в Сидни и член на Уай Пи Оу.

Най-уязвими са бизнес ръководителите в хотелиерството и ресторантьорството, където 41% предупреждават, че има опасност фирмите им да не е оцелeят. От фалит се опасяват 30% в авиацията и 19% в търговията на едро и дребно, според проучването.

Има и такива, които отчитат положително влияние върху приходите. Това са 10% от шефовете в търговията, както и директорите на производствени фирми в селското стопанство, фабрики, мини и дружества за комунални услуги.

И все пак повечето очакват ситуацията да се влоши, преди да се подобри.