Работници от петролния сектор на Бразилия и петролният гигант Петробраз (Petrobras) са в остър спор за плановете за приватизация на компанията. Според синдикатите хиляди работници са в безсрочна стачка, информира Асошиейтед прес и БТА.

Неколкостотин души се събраха, развявайки знамена, пред централата на Петробраз в Рио де Жанейро в протест срещу неотдавнашните съкращения в щата Парана.

Според Обединената федерация на петролните работници (UFOW) 21 000 служители в 13 щата на Бразилия са се присъединили към стачката, започнала на 1 февруари. Това се равнява на около 60 процента от персонала на държавната компания.

Петробраз не потвърди цифрите.

Компанията успява да поддържа нивата на добив на петрол и газ и да покрива търсенето на горива в страната, като наема временни служители с извънредни договори, които често предвиждат по-дълги смени.

Според синдиката 36 от 39-те петролни платформи на Петробраз в региона Рио де Жанейро, както и няколко рафинерии в различни части на страната в момента работят благодарение на такива извънредни екипи.

Протестното движение понесе удар в понеделник вечерта, когато съдия от Върховния трудов съд постанови, че стачката е незаконна и разпореди глоби, равняващи се на 115 000 долара дневно, ако протестните действия продължат.

Работниците заявиха, че ще обжалват решението.

Президентът Жаир Болсонаро назначи Роберто Кастильо Бранко, поддръжник на пазарните реформи, за главен изпълнителен директор на Петробраз. Той и финансовият министър Пауло Гедес подкрепят продажбата на активи на компанията, които не са свързани с основната й дейност, и съсредоточаване върху добива на петрол и газ.

Засега Петробраз обсъжда планове да продаде осем рафинерии, чийто капацитет е около половината от общия на страната. Обмисля се и приватизация на логистични активи, свързани с тези предприятия.