За първи път от 40 години в две британски предприятия на производителя на авиационни двигатели "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce) е обявена стачка заради прехвърляне на част от производството в Сингапур, предаде ТАСС.

Вестник "Дейли телеграф" съобщава, че от днес в триседмичната протестна акция ще стачкуват работниците в два завода на компанията близо до град Барнолдсуик, графство Ланкашир. В предприятията се произвеждат витла за реактивните двигатели Трент 1000 (Trent 1000).

Планира се през идните две години производството на бъде прехвърлено в Сингапур, заради което в британските заводи ще бъдат съкратени най-малко 350 служители, допълва БТА.

"Ролс-Ройс" обяви по-рано рекордни загуби за първото полугодие на текущата година от 5,4 млрд. бр. лири (над 7,1 млрд. долара) преди отчитане на данъци.

Компанията планира да съкрати поне 9000 работни места в света или над 17 процента от персонала си, за да се приспособи към новите условия на авиационния пазар след пандемията.

Целта е да бъдат спестени 1,3 млрд. бр. лири (1,59 млрд. долара) годишно.

Компанията съобщи също, че е привлякла инвестиции за 2 млрд. бр. лири (2,6 млрд. долара) за преодоляване на кризата, предизвикана от пандемията.