Акционерите на ТУИ (TUI - Touristik Union International) подкрепиха дялово участие на германската държава с до 25 процента в затруднения туристическия гигант, предаде ДПА.

Позиционираната в Хановер мултинационална компания, потопена в криза от коронавирусната пандемия, свика днес извънредно онлайн събрание, на което акционерите се съгласиха с мнозинство да изчистят оставащите препятствия пред спасителната програма. Те гласуваха да се позволи преобразуване на капиталовите вноски в акции.

Европейската комисия обяви вчера, че регулаторният орган за конкуренцията на ЕС е одобрил германската държавна помощ в размер до 1,25 милиарда евро за ТУИ.

Германското правителство вече два пъти подпомогна туристическия конгломерат - през април с кредит от 1,8 милиарда евро и през август с мерки за общо 1,2 милиарда евро, припомня германският финансов сайт finanzen.net.

Какво включва последната засега държавна помощ

Пакетът с държавна помощ включва 420 милиона евро в т. нар. тихо (мълчаливо) партньорство*, което може да бъде конвертирано в капитал на ТУИ.

Включени са и неконвертируемо "тихо партньорство" в размер до 680 милиона евро и конвертируеми гаранционни облигации за 150 милиона евро.

Към момента на отправянето на молбата за втория пакет се очакваше зимният бизнес с пътувания до Канарските острови да не бъде засегнат от пандемията, както и да настъпи известно възстановяване на круизните пътувания.

През ноември обаче бяха обявени за втори път, при това в много широк мащаб, ограничения заради коронавируса в редица европейски страни, аргументира се преди вота на акционерите шефът на TUI Фриц Йоусен.

Заради мерките за защита на общественото здраве, работата на компаниите в повечето сфери на международния туризъм, хотелиерството и круизните пътувания от ноември отново стана невъзможна, допълни той.

Поради това ТУИ, съвместно с банки, инвеститори и политически фигури през декември разработи трети пакет, части от който трябваше да бъдат одобрени от акционерите на днешното събрание.

Бизнес моделът на концерна в основата си остава незасегнат и компанията е в най-добрата възможна стартова позиция бързо да се върне към печалба след очакваното смекчаване на ограниченията за пътуване, подчерта Йоусен.

*Тихо партньорство. Според германското законодателство две страни могат да сключат така нареченото тихо партньорство. Нарича се "мълчаливо", защото то не влияе върху транзакции с трети страни. Освен това самоличността на мълчаливия партньор няма да бъде разкривана в търговския регистър (в случая става ясно, че "мълчаливият" партньор е германската държава).

Страните имат широка договорна свобода и могат да се споразумеят за всичко, което сметнат за необходимо, по-специално по отношение на разпределението на печалбата.

"Тихо партньорство" често се използва, когато приносът на единия съдружник се състои във влагане на средства, а другата страна има голямата свобода да извършва оперативната работа на дадения бизнес. "Тихият партньор" може да бъде физическо лице, съдружие или отделна компания (в случая държавата ще участва с избран от нея орган).

"Тихият партньор" участва в печалбите и загубите на бизнеса на активния партньор. Възможно е да участва само в конкретно поделение, дейност на компанията (на бизнеса) на активния партньор (проследяване на запасите, например).