Райнер Зеле ще се оттегли от поста си на изпълнителен директор на австрийската енергийна компания OMV през август, повече от година по-рано от първоначално очакваното, съобщи компанията, цитирана от ДПА. Мениджърът месеци наред бе в конфликт с медиите и екоактивисти, припомня агенцията.

Зеле, родом от Германия, е на ръководната длъжност от 2015 година. През април той каза, че планира да остане на тази работа до изтичането на договора му през 2022 година.

Мандатът му обаче бе белязан от трънливи понякога отношения с обществеността, отбелязва ДПА.

Embed from Getty Images

След като научна организация, наречена "Досие", представи некоректно подробности за покупката на химическата компания Бореалис (Borealis) от OMV, австрийската компания започна правни действия срещу нея. Делото бе оттеглено през април.

Отделно активисти на "Грийнпийс" в Нова Зеландия твърдят, че компанията ги е шпионирала в миналото - обвинение, което OMV отрича.

Проблемите предизвикаха критики от австрийския министър на енергетиката и околната среда Леоноре Гевеслер, която публично призова компанията да гарантира, че отношенията й с медиите и групите на гражданското общество са коректни.

Зеле трябва да бъде заменен от Алфред Щерн, който в момента ръководи отдела за химикали на OMV.

В съобщение до медиите, публикувано на интернет страницата на компанията на 1 юни като "публично разкриване на вътрешна информация съгласно член 17 от Регламента за пазарна злоупотреба" (MAR - Market Abuse Regulation), се казва, че днес (вчера) надзорният съвет на OMV Aktiengesellschaft назначи Алфред Щерн за нов председател на изпълнителния съвет и главен изпълнителен директор на OMV. Допълва се, че Алфред Щерн е приел назначението и ще заеме длъжността от 1 септември 2021 г. за период от три години с възможност за удължаване за още две години при взаимно съгласие.

Настоящият председател на изпълнителния съвет и главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле ще подаде оставка от позицията си в изпълнителния съвет по взаимно съгласие на 31 август 2021 г.