Десетки служители на Microsoft са подписали писмо, в което протестират срещу договора на компанията за 480 млн. долара за снабдяване на американската армия с очила за добавена реалност, предназначени да се използват бойното поле - последният от поредица протести на служители в технологични компании, които възразяват срещу начина на използване на продуктите, които те изграждат, предава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

"Ние сме разтревожени, че Microsoft работи за предоставяне на оръжейни технологии на американските военни, като помага на правителството на една страна да увеличи смъртността, използвайки инструменти, които сме изградили", поясняват служителите в писмо, което започна да циркулира в компанията в петък. "Ние не сме тук, за да разработваме оръжия и искаме да имаме думата за това как да се използва нашата дейност". Авторите не се идентифицират. До края на петъчния ден повече от 200 служители са подписали писмото.

Писмото, адресирано до главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и Брад Смит, председател и главния правен директор на компанията, излиза наяве само няколко дни, преди Microsoft да представи втората версия на HoloLens - устройство, монтирано на главата, което проектира цифрови изображения върху физическия свят. Microsoft обикновено описва HoloLens като инструмент за производителност за професионалисти в области като архитектура и инженеринг или като устройство за забавление. Компанията вече работи с американските и израелските военни за разработване на приложения за тренировки, но, както пише в писмото, "никога не е пресичала границата" в развитието на оръжията.

В допълнение към изискването за отмяната на договора служителите призовават Microsoft да публикува политика, изрично излагаща приемлива употреба на продуктите, и да назначи независим съвет по етика за нейното прилагане.

Протестите на служители от редица технологични компании доведе до безпокойство в редиците на правителството, че няма да може да се справи с бързия темп на технологичното развитие в редица области, като изкуствения интелект. Когато трябваше да отговаря на тези опасения, Смит се позовава на необходимостта САЩ да имат достъп до актуализирани технологии. В публикация в блога на концерна той пояснява, че компанията ще продължи да продава софтуер на американските военни, но служителите биха могли да преминат към други проекти, несвързани с договора с Пентагона. В писмото си служителите на Microsoft наричат подобен ход "недостатъчен и неефективен", защото "пренебрегва проблема, че служителите не са добре информирани за използването на тяхната дейност".

"Ние винаги оценяваме обратната връзка от служителите и имаме много възможности за изслушване на служителите", се казва в изявление на говорител на Microsoft. "Чухме опасения от много служители от есента. Както казахме тогава, ние се ангажираме по този договор да предоставим нашата технология на Министерството на отбраната на САЩ, което включва и американската армия. Както казахме, ще останем ангажирани като активен корпоративен гражданин в решаването на важните въпроси на етичната и обществената политика, свързани с изкуствения интелект и военните".

Microsoft спечели договора през ноември, както съобщи тогава първа Bloomberg News. Договорът предвижда "да увеличи смъртността чрез повишаване на способността да се откриват, решават и ангажират елементи преди врага", показва правителствено описание на програмата. Устройствата вероятно ще включват функции, които не са включени в гражданската версия на джаджата. В документ, споделен с компании, които са предложени за участие в договора, армията заяви, че иска устройствата да включват нощно виждане и термично наблюдение, както и технология, която може да се използва за следене на различни ситуации. В крайна сметка това би могло да доведе до закупуване от армията на повече от 100 000 устройства, което би надхвърлило общия брой HoloLens, които са били продадени до момента.

Вътрешната опозиция се превърна в постоянен проблем за компаниите за потребителски технологии, които възнамеряват да продават продукти за военна и правоприлагаща употреба. Протести избухнаха в големи компании, като Google на Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., както и в по-малки компании. Петицията на служителите на Google през миналата година принуди компанията да се оттегли от договор с Пентагона, който можеше да достигне обем от 250 млн. долара.

През миналата година стотици служители на Microsoft подписаха петиция, която критикува договора с имиграционните и митническите власти на САЩ, за който компанията първоначално заяви, че включва част от софтуера за изкуствен интелект. През октомври публикация в блог, за която се твърди, че е написана от служители на Microsoft, призова компанията да не отправя оферти за многомилиарден американски военен договор за облачни услуги.