Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet отчете днес първата си годишна загуба.

През изминалата финансова година, приключила през септември, драматичният спад на пътуванията по въздух е потопил нискотарифния превозвач дълбоко на червено за първи път в 25-годишната му история. Авиокомпанията информира, че броят на пътниците е намалял с 50 на сто до 48,1 милиона.

Годишната загуба преди данъци възлиза на 1,27 милиарда британски лири (1,67 милиарда долара). Приходите са се понижили с 52,9 процента до 3 милиона лири.

EasyJet отбелязва, че не може да се ангажира с корпоративна прогноза за следващата финансова година заради несигурността около хода на пандемията. Перспективата за тази зима остава мрачна, изтъкна ДПА.

Пътуванията в Европа са на изключително ниски нива вече над осем месеца, което принуди EasyJet да поеме повече дългове, да привлече кеш от акционерите си и да продаде десетки самолети, за да подкрепи финансите си и да оцелее до възстановяването на въздушния трафик, припомни Ройтерс.

Превозвачът съобщи, че днес е постигнал споразумение по заема от 600 милиона лири, отпуснат му от британското правителство, и вече ще разполага с по-дълго време да изплати половината от дълга.

Директорът на EasyJet Йохан Лундгрен съобщи, че това тримесечие превозвачът планира да предлага само една пета от обичайните си полети - ново низходящо преразглеждане спрямо по-ранните очаквания.

Лундгрен съзира известна надежда в положителните резултати от проучванията на ваксини срещу Ковид-19 и твърди, че EasyJet е достатъчно гъвкава, за да отговори на промяна в търсенето, ако повече хора започнат да резервират полети.