Германската авиокомпания Lufthansa AG обяви загуба за първото тримесечие на годината заради ръста при разходите за гориво, само месец, след като дружеството понижи своите планове за растеж, съобщава Bloomberg. 

Акциите на Lufthansa поевтиняха перди началото на борсовата сесия, след като най-големият авиопревозвач в Германия разкри, че коригираната загуба преди лихви и данъци достига 336 млн. евро (380 млн. долара). По-късно книжата успяха да възстановят част от загубите си, като на борсата във Франкфурт минути след 10 ч. българско време отписват 2,7%.

Понижението, сравнено с печалбата от 52 млн. евро година по-рано, е особено голямо, като се имат предвид силните резултати от първите три месеца на миналата година, предхождани от колапса на Air Berlin (в края на октомври 2017 г. - бел.ред.), съобщават от Lufthansa.

Сред основните причини за регистрираната загуба за периода януари-март е решението на германската авиокомпания да се откаже от планираното увеличаване на капацитета това лято, да повиши цените на билетите и да се фокусира върху подобряване на рентабилността.

Европейската авиационна индустрия преживя трудна година, с лоши метеорологични условия и проблеми с контрола на въздушното движение, които също оказаха негативно влияние върху корпоративните отчети.

Нискотарифната ирландска авиокомпания Ryanair Holdings Plc предупреди, че тенденцията с по-ниските цени на билетите ще продължи и през останалата част от годината.

Разходите за гориво на Lufthansa са нараснали с 202 млн. евро за първото тримесечие, което отговаря на прогнозата на компанията за ръст в това отношение от 200 млн. евро за всяко от първите три тримесечия.

Дружеството предвижда годишният ръст на тези разходи през 2019 г. да достигне 650 млн. евро.

Авиокомпанията все още очаква да обяви годишен марж на печалба преди лихви и данъци (EBIT) между 6,5% и 8 на сто.

Lufthansa ще публикува подробен отчет за тримесечието на 30 април.

От началото на годината досега акциите на компанията са поскъпнали с 12%, което поставя пазарна оценка на компанията в размер на 10,5 млрд. евро.