Най-големите петролни компании в Европа - Shell и TotalEnergies, удължиха програмите си за обратно изкупуване на акции, след като печалбите им за второто тримесечие надминаха рекордното до момента предходно тримесечие на фона на скока в цените на петрола, природния газ и нефтопродуктите, съобщи Ройтерс.

Общо двете компании изкупуват акции за 8 милиарда долара през третото тримесечие, като същевременно запазиха дивидентите си непроменени, което може да разочарова някои инвеститори.

Фючърсите на референтния суров петрол Brent се повишиха с повече от 140% през последните дванадесет месеца, средно с около $114 за барел през тримесечието. Референтните европейски цени на природния газ и световните цени на втечнения природен газ достигнаха най-високите си нива през тримесечието.

Подкрепена от рекордната тримесечна печалба от 11,5 милиарда долара, Shell съобщи, че до края на октомври смята да изкупи обратно акции за 6 милиарда долара, след като през първото тримесечие приложи схема за обратно изкупуване на акции за 8,5 милиарда долара.

Въпреки че постигнатото прескача заложената от компанията възвръщаемост до 30% Shell не повиши дивидентите от сегашните 25 цента на акция; 4% годишно увеличение след 60% намаление по време на пандемията.

TotalEnergies отчете 9% ръст на тримесечната печалба до 9,8 милиарда долара и  прогнозира, че ще изкупи обратно акции за 2 милиарда долара през третото тримесечие, след като изкупи книжа за 3 милиарда долара през първата половина на годината. 

Компанията е реализирала печалбата си въпреки нова провизия от 3,4 милиарда долара заради потенциалното влияние на международните санкции върху стойността на дела й в руската "Новатек", уточни TotalEnergies в съобщение, цитирано от АФП и БТА.

И норвежкият гигант Equinor обяви, че през второто тримесечие е отчел чиста печалба - около 6,8 милиарда долара, спрямо 1,9 милиарда долара за същия период на 2021 година. На тази база компанията подобри насоките си за дивиденти и обратно изкупуване на акции за 2022 г. с 30% до общо около 13 милиарда долара.

Отражението на руската инвазия в Украйна върху енергийните пазари продължи и през второто тримесечие, като цените на петрола надвишиха средно 110 долара за барел на тримесечна основа, коментира главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне.

Бързото възстановяване на търсенето след края на пандемичните блокирания и скокът на цените на енергията, предизвикан от руската инвазия в Украйна, повишиха печалбите на енергийните компании след двугодишен спад, отбелязва на свой ред Ройтерс.

Неочаквано голямата печалба позволи на компаниите да намалят купчините дългове, които нараснаха рязко по време на пандемията, както и да увеличат възвръщаемостта на акционерите.