Нокиа (Nokia) създаде автоматична система, която използва термокамера и видео анализи в реално време, за да определи дали човек има симптоми на Ковид-19 и дали носи маска, предаде Ройтерс. Тя е част от усилията да са предпазят служителите, когато се завърнат на работа.

Финландската компания използва системата за два месеца в завода си в Ченай, Индия и е проверила чрез нея 200 000 души.

В завода, който беше затворен известно време в съответствие с разпоредбите на индийското правителство за борба с пандемията от коронавируса, работят над 1000 души.

Системата засича дали човекът има висока температура или не носи маска и подава сигнал в оперативния център, каза пред Ройтерс шефът на подразделението за анализи и интернет на нещата на Нокиа Амит Шах.

Системата има настройки за конфиденциалност, при които лицата могат да са размазани в съответствие с евентуални местни разпоредби. Сканиращите устройства могат да се намират на различни локации и да се следят централно, без да е необходимо да има хора на всеки контролно-пропускателен пункт.

Заводите на Нокиа и центровете за научно-развойна дейност започват да монтират тази система, каза Шах. По думите му се водят преговори в напреднал етап за прилагането на системата в училища и правителствени сгради в Северна Америка, Латинска Америка и Азия.

Клиентите могат да увеличат функциите на продукта и да добавят други характеристики като прогнозно наблюдение, техническо обслужване и заплахи за сигурността, отбеляза Нокиа.