Руският държавен орган за опазване на околната среда заяви, че минният гигант "Норилск Никел" трябва да плати 2 милиарда долара щети за огромния разлив на гориво в Арктика.

"Росприроднадзор" заяви, че е изпратил искане за "доброволно обезщетение" до дъщерно дружество на "Норилск Никел", НТЕК, като оценява щетите върху арктическите подпочвени и водни ресурси на 147,8 милиарда рубли.

Според официално съобщение, пораженията върху водите са за 147.046 милиарда рубли, а върху почвата - за 738.616 милиона рубли.

Акциите на "Норилск Никел" в Москва паднаха с близо 5 процента след изявлението в понеделник. Компанията се контролира от най-богатия човек на Русия Владимир Потанин, чието състояние се оценява от "Форбс" на 23,5 милиарда долара.

Говорител на "Норилск Никел" заяви, че компанията все още не е получила документите от Розприроднадзор.

Екатострофа стана на 29 май, след като от резервоара на електроцентрала, собственост на "Норникел", изтекоха 21 000 тона дизел. То попадна в почвата и в близките реки и се превърна в сериозна заплаха за чувствителната екосистема в тази част на Арктика. Екоорганизацията "Грийнпийс" сравни този инцидент с катастрофата, причинена при изтичането на петрол от танкера "Ексон Валдес" през 1989 г. в Аляска.

Концернът и силно зависимите от него местни власти се опитваха в продължение на дни да прикрият катастрофата.

Едва на 3 юни бе обявено извънредно положение, с което екокатастрофата бе призната за събитие от национален мащаб и за най-голямата в Арктика.

Във видеоконференция с президента Путин олигархът Потанин увери, че неговата фирма ще поеме всички разходи за отстраняване на причинените щети. Той спомена дори рекордно високата за Русия сума от 10 милиарда рубли, което се равнява на около 127 милиона евро.

Според експерти обаче възстановяването на щетите върху природата ще отнеме години.

Компанията и специалистите по извънредните ситуации продължават да събират замърсената от горивния разлив почва и горивото от местните реки. Президентът на Русия Владимир Путин каза, че мащабите на операцията по почистване са безпрецедентни за страната. Според Норникел над 90 процента от разлятото гориво е било събрано или отстранено досега.

Във връзка с аварията се водят четири наказателни дела. През юни в Норилск стана още един инцидент със замърсяване при незаконно прехвърляне на течни отпадъци.