Американският щат Ню Йорк започна дело срещу онлайн търговеца Амазон (Amazon), твърдейки, че компанията не е осигурила безопасна среда на работниците в два нейни склада на фона на пандемията от Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

Главният прокурор на щата Летиша Джеймс заведе делото броени дни, след като Амазон се опита да попречи на процеса, започвайки дело срещу самата Джеймс за превишаване на правомощията, припомня БТА.

Прокурорката започна разследване срещу компанията през март след оплаквания от недостатъчни предпазни мерки за защита на служителите от коронавируса в два склада на територията на Ню Йорк, в които работят общо над 5000 души. Към този момент Ню Йорк бе епицентърът на епидемията в САЩ.

Разследването намери доказателства, че мерките на Амазон са били в нарушения на щатското законодателство по отношение на протоколите за почистване и дезинфекция, проследяване на контактите и даване на възможност на служителите да се предпазват от риска от инфекция.

Компанията защити практиките си с твърдение, че е наела експерти, които да я съветват.

Разследването на прокуратурата се разрасна и обхвана и въпроса дали Амазон не е уволнил незаконно или наказал дисциплинарно служители, които са съобщили за вероятните проблеми с безопасността на работещите.