Австралийският дистрибутор на руския ГАЗ, AAV от Бризбейн, съобщи, че е получил първия екземпляр на високопроходимия автомобил Sadko-Next във версията с двуредова шестместна кабина с три врати.

AAV продава камиони GAZ Sadko-Next в Австралия от 2021 г. и под друго име - GAZ Trackmaster, написа drom.ru. Досега обаче моделът се предлагаше само в базовата едноредова версия (две места). Шестместният автомобил беше изпратен като част от партида от няколко камиона в края на 2021 г. и отплава към Зеления континент през март 2022 г.

Sadko-Next с двойна кабина има обща дължина от 7275 мм, включително лебедка и междуосие от 4515 мм. Изданието припомня, че стандартната версия на високопроходимия автомобил е с параметри съответно 6530 мм и 3770 мм.

Шестместният Trackmaster има префикса Crew Cab в името си, първият екземпляр е направен в тъмно сив металик. "Австралийският" автомобил се различава от "руската" версия Sadko-Next по местоположението на волана и органите за управление - от дясната страна и по някои незначителни детайли (бордовият компютър и обяснителните стикери са преведени на английски). Високопроходимият автомобил е оборудван с универсални кръгли фарове и странични светлини в съветски стил, тъй като изпълнителят на GAZ все още не е усвоил производството на масивни блокове за страни с ляв трафик.

Под капака на камиона е инсталиран стандартен 4,4-литров турбодизел YaMZ-534 (мощност - 150 к.с., въртящ момент - 490 Nm). Той е комбиниран с петстепенна ръчна скоростна кутия и трансферна кутия с твърда предна ос, редуктор, блокажи на преден и заден диференциал. Високата проходимост на автомобила се осигурява и от клирънс (разстоянието между дъното на автомобила и пътя - б.р.) от 315 мм и система за надуване на гумите. Трансферната кутия се управлява от бутони на арматурното табло, а не от лостовете на пода. В базовата конфигурация - ABS, електрически прозорци и круз контрол. За австралийците в стандартното оборудване са включени климатик, медийна система, шнорхел (въздушен вход), допълнителен резервоар за гориво (90 x 2 = 180 l), сенник и лебедка. Товароносимостта на Sadko-Next с двуредова кабина е малко над два тона.

GAZ Trackmaster е напълно сертифициран по австралийските правила за безопасност и одобрен за обществени пътища, отбелязва drom.ru.

Trackmaster Crew Cab струва 98 500 австралийски долара, тоест 6 015 000 рубли по текущия обменен курс.

Австралийски потенциални купувачи на машината споделят впечатления в социалните мрежи. Момиче с име Tori Moto пише: "Trackmaster Crew Cab изглежда страхотен камион за нашия пейзаж: "4x4" направо от завода, с богато стандартно оборудване, включително централно надуване на гуми. Мъж на име Лий Дърбишир коментира: "Виждам, че това е нещо много специално. Карайте внимателно и се наслаждавайте на всяка минута с това чудовище!"