Директорите на Фейсбук (Facebook), Гугъл (Google) и Туитър (Twitter) - Марк Зукърбърг, Сундар Пичай и Джак Дорси - отново са призовани в Конгреса на САЩ, за да обсъдят дезинформацията на техните платформи, съобщи комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, предаде БТА.

Комисията открои по-специално слуховете за ваксините срещу Ковид-19 или разпространените неверни твърдения за предполагаеми изборни измами по време на президентските избори през ноември 2020 година, информира Франс прес.

Този тип дезинформация "изостри националните кризи със сериозни последици в реалния живот за общественото здраве и сигурността", посочват конгресмените.

Тримата ръководители ще бъдат разпитани на 25 март. Всички са добре запознати с упражнението: това ще бъде четвъртото участие на Марк Зукърбърг от юли и третото за Сундар Пичай и Марк Дорси. Предишните бяха насочени към евентуални антиконкурентни практики и към правната защита, с която се ползват от платформите срещу съдебни дела, свързани със съдържание, публикувано от трети страни, припомня АФП.