Няколко месеца след като оглавява американския фармацевтичен гигант "Пфайзър" (Pfizer) гъркът Алберт Бурла обявяваше, че иска "да начертае световната карта на общественото здравеопазване".

Една година по-късно неговата лаборатория е първата, която обяви откриването на ваксина срещу коронавируса, предизвиквайки големи надежди в целия свят.

"Постът на главен изпълнителен директор е много повече от управлението на една компания, става дума за начертаване на световната карта на общественото здравеопазване, за взимане на решения, които имат потенциала да променят съществено човешки животи", изтъкваше той в края на 2019 г. в университета на своя роден град Солун, който му връчваше титлата почетен доктор.

Той си пожелаваше също "бъдеще, в което болестта няма да побеждава" по време на това събитие в чест на неговия необикновен път на развитие в компанията "Пфайзър", в която 59-годишният глава на семейство е започнал като медицински представител в Гърция преди да емигрира 25 години по-късно, за да продължи кариерата си в чужбина.

През януари 2019 г. Алберт Бурла се издига до най-високите постове в американската компания. На 9 ноември 2020 г. той обяви, че ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с германската лаборатория "БиоНТех" (BioNTech), е на 90 процента ефикасна. Така той предизвика ентусиазираните реакции на световните политически лидери и еуфория на финансовите пазари.

Тази ваксина е "несъмнено най-важното медицинско постижение за последните 100 години", изтъква тогава главният изпълнителен директор пред телевизия СиЕнБиСи, въпреки че след това и други фирми като американската "Модерна" или британската "АстраЗенека" обявиха, че са създали своя ваксина.

"Обзалагах се, че той ще успее да изобрети ваксина", казва с радост неговият тъст Исак Алханатис, който живее в Солун. "Бях сигурен в това, тъй като всичко, което той казва, го прави", заявява той пред АФП.

Алберт Бурла обяви още през септември, че клиничните изпитания на ваксината ще дадат резултати преди края на октомври - амбициозен график, който предизвика скептицизма на експертите.

Това накара някои да изразят подозрение, че "Пфайзър", правейки това съобщение точно преди американските президентски избори на 3 ноември, се стреми да направи услуга на досегашния президент Доналд Тръмп, който с лекота определяше Бурла като "супер тип".

Нищо обаче нямаше да е възможно без малката германска биотехнологична компания "БиоНТех", която през март предложи партньорство на "Пфайзър" за производството на ваксина с нова генетична технология.

- Критерий за успех -

Бурла изтъква, че "критерият за успех на края на /неговия/ мандат ще бъде броят на лекуваните болести и този на откритите ваксини".

В личен план новината за добрите предварителни резултати за ефективността на ваксината срещу Ковид вече му донесе много във финансово отношение. Той на практика продаде за 5,6 милиона долара акции на американската лаборатория в деня на обявяване на новината, когато стойността на акцията скочи с над 7 процента.

Но говорител посочи, че тази трансакция е била предвидена отдавна, давайки да се разбере, че става дума за случайно съвпадение.

Във ветеринарния университет в Солун "Акис", както го наричаха неговите приятели, е получил докторска степен в областта на репродуктивните биотехнологии.

Той е роден през октомври 1961 г. в еврейско семейство в някогашния "Ерусалим на Балканите", където голямата част от еврейската общност е била избита от нацистите. Алберт Бурла беше "тих" и "стеснителен", но умееше "да покаже лидерски характер, когато се появи възможност", си спомня неговият преподавател Димитрис Кувелас.

Син на управител на дистилерия, Алберт Бурла се присъединява към компанията "Пфайзър" в Солун първо като медицински представител, преди да стане директор на ветеринарния отдел.

На 34-годишна възраст той е прехвърлен в Брюксел, което слага началото на международно израстване в компанията, което ще го отведе в САЩ през 2001 г., където той заема различни ръководни постове преди да стане член на управителния съвет през 2018 г.

Той "излъчва позитивна енергия", заявява неговият тъст. "Когато научих новината /за ваксината/, му се обадих и ние се чукнахме за "наздраве"... дистанционно", споделя той.

Превод БТА