Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е получил повече от пет милиона акции в технологичния гигант, тъй като отбелязва десет години работа на поста, съобщи BBC.

От подадена жалба до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), се разбира, че Кук е продал повечето от акциите за над 750 милиона долара.

Такава е била сделката (част от нея), която Тим Кук сключи, когато пое поста от съоснователя на компанията Стив Джобс.


 Тим Кук притежава около 3,3 милиона акции на Apple, далеч по-малко от 1% дял; продал е акции на стойност стотици милиони долари през годините, съобщава Forbes.


Наградата зависи от това колко добре са се представяли акциите на Apple в сравнение с други фирми във фондовия индекс S&P 500.

Според заявлението на Apple в SEC, Тим Кук отговаря на условията за получаване на наградата, тъй като курсът на акциите на компанията е нараснал със 191.83% през последните три години.

Там също така се отбелязва, че цената на акциите на Apple се е увеличила с 1200%, откакто Тим Кук е станал главен изпълнителен директор на 24 август 2011 г.

Компанията с марки като iPhone, iPad и MacBook вече има пазарна оценка от почти $ 2,5 трлн.

Миналата година Тим Кук се съгласи с нов пакет възнаграждения, който ще продължи до края на 2026 г.

През 2015 г. той заяви, че ще дари цялото си имущество, преди да умре, и е известно, че е дарил десетки милиони долари за благотворителност.

В момента нетната стойност на активите му е около 1,5 млрд. долара, според Индекса на милиардера на Bloomberg.

А според индекса на Forbes - 1,4 млрд, долара.

И още малко за Тим Кук, което прочетохме във Forbes.

Тим Кук, стана главен изпълнителен директор през 2011 г., преди това беше главен оперативен директор на Apple при Стив Джобс.

Кук се присъединява към Apple през 1998 г., като преди това работи за кратко в Compaq и 12 години в IBM.

От 2005 г. Тим Кук също така е член на борда на Nike.