Южна Корея налага глоба от 11,2 милиарда вона (9,9 милиона долара) на Бе Ем Ве (BMW) заради запалили се двигатели и ще заведе дело срещу компанията поради обвинения, че компанията не е реагирала на десетките съобщения за подпалили се двигатели, предаде Асошиейтед прес.

След петмесечно разследване комисия на южнокорейското министерство на транспорта установи, че германското предприятие е опитало да прикрие технически проблеми, след като около 40 произведени от него автомобили са се подпалили тази година. Според министерството причината са дефектни клапани в охладителите на системата за рециркулация на изгорелите газове.

През юли и октомври Бе Ем Ве се извини и изтегли от южнокорейския пазар около 172 000 автомобила от 65 различни модела. Южнокорейското поделение на производителя на автомобили потвърди, че изводите на министерството за причините за пожарите съвпадат с тези на компанията. Според Бе Ем Ве проблемът може да се реши чрез замяна на дефектните части.

Компанията не отговори пряко на обвиненията, че е опитала да омаловажи проблема и през юли е изтеглила много по-малко модели, отколкото е трябвало.

Няма данни за пострадали вследствие на запалил се двигател, отбелязва АП