Инфраструктурният холдинг Атлантия (Atlantia), който е контролиран от семейство Бенетон, се доближава до присъединяване към усилията за спасяване на закъсалата авиокомпания Алиталия (Alitalia), съобщи ДПА.

В понеделник, 15 юли, изтича крайният срок италианското правителство да реши какво да прави с авиопревозвача.

"Мисля, че Атлантия е силен партньор и участието им (в Алиталия) би било желателно", каза днес министърът на икономиката и финансите на Италия Джовани Триа пред в."Стампа".

Управителният съвет на Атлантия вчера изрази интерес да инвестира в авиопревозвача. Компанията посочва в комюнике, че е възложила на главния си изпълнителен директор да проучи бизнес плана на Алиталия и необходимите мерки за съживяване на компанията, след което да представи доклад.

Алиталия беше в процедура на контролиран от държавата фалит за две години и правителството има трудности да намери купувачи за нея.

Планът на Рим беше частично отново да национализира превозвача, като се очакваше контролираната от държавата железопътната компания Феровие дело стато (Ferrovie dello Stato) и министерство на икономиката и финансите да имат съвместен дял от около 50 процента.

Американската авиокомпания Делта (Delta) прояви интерес да придобие 10-15 процента от Алиталия, но липсват купувачи за останалите 35-40 процента. Те могат да бъдат поети от Атлантия, отбелязва ДПА.

Все още не е ясно дали Атлантия ще може да подаде оферта само за няколко дни. Компанията е в конфликт с правителството заради миналогодишното смъртоносно срутване на магистралния мост "Моранди" в Генуа.

Вицепемиерът Луиджи ди Майо обвини Атлантия за трагедията и заплаши да й отнеме концесията за обслужване на магистрали.