Остра словесна битка се разрази на онлайн платформите Nova.bg и Gong.bg. Главни участници в нея станаха миноритарният и мажоритарният собственик на "Нетинфо", които се обвиниха взаимно в погазване на свободното слово.

В сайта Gong.bg първо изпълнителният директор и съсобственик на "Нетинфо" Христо Христов публикува официална позиция, в която алармира за натиск върху редакционната политика. По-късно мажоритарният собственик на медийната група "Нова Броудкастинг Груп" отвърна Nova.bg, като отхвърли обвиненията и на свой ред настоя, че Христов поднася манипулативни данни в момент на сериозни бизнес преговори.

Христо Христов, заедно с Радосвет Радев, е собственик на 30% от "Нетинфо". При покупката на Нова тв от братя Домусчиеви беше обявено, че те взимат 100% от онлайн компанията, но впоследствие се оказа, че тези 30%, непритежавани от шведската MTG, все още са предмет на преговори.

"Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията", пише Христо Христов и продължава, че през последните месеци вижда засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. За пример дава статия с "доста съмнителни факти и достоверност" за очакван сигнал до БФС за съмнение в манипулиране на мача Черно море - ЦСКА в полза на отбора на Гриша Ганчев.

По-нататък Христов отваря вратата на редакторската кухня: "Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие".

В третата част от изявлението си Христо обяснява, че главният редактор на Gong.bg Ники Александров е подложен на натиск заради футболните си пристрастия и с обвинения, че "е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика" е принуждаван да напусне поста си.

"Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен. Докато съм изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпиша "взаимното съгласие" на Ники Александров", категоричен е Христов.

Отговорът на "Нова Броудкастинг Груп" излезе по-късно на сайта Nova.bg. В него мажоритарният собственик на "НетИнфо" отхвърля обвиненията за намеса в редакционната политика.

"Ръководството на НБГ заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. НБГ изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото", заявяват от дружеството.

Според "НБГ всички дружества в групата на НБГ и НетИнфо спазват ясни правила и имат изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати. Тези критерии са еднакви за всички служители, независимо от опит и позиция и не се правят компромиси с тях".

По-нататък от компанията представят своето обяснение на ситуацията. Според тях става дума за мероприятие, което цели да обслужи търговски интереси в момент на бизнес преговори.

"За съжаление, все по-често сме свидетели на случаи, в които се прави съзнателна подмяна на факти и събития с цел лични облаги или придобиване на обществена популярност. НБГ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори", пише в становището.

Накрая от НБГ съобщават, че ще бъде свикано спешно заседание на Съвета на директорите на "Нетинфо", "за да се защити интересът на акционерите и медията".