Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман вероятно ще обяви в неделя излизането на борсата на националния петролен гигант Арамко (Aramco), предаде Франс прес, позовавайки се на информиран източник. Тогава се очаква да станат известни графикът и подробностите около тази операция.

Преди два дни телевизия "Ал Арабия" съобщи, Саудитската служба по капиталовите пазари ще обяви началото на процедурата по първично публично предлагане (ППП) на 3 ноември. От 17 ноември ще започне процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде обявена на 4 декември.

На 11 декември книжата ще започнат да се търгуват на саудитската борса Tadawul, потвърдиха източниците.

Пускането на акции на Арамко на борсата е основна част от стратегията на Саудитска Арабия "Визия 2030", която има за цел да намали зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира икономиката.

Планът цели при ППП да бъдат събрани 100 млрд. д. от продажбата на дял от 5 процента от компанията. За да се постигне целта обаче, компанията трябва да получи пазарна оценка от 2 трлн. долара, което би я направило най-скъпата компания в света.