Петролният гигант "Сауди Арамко" е поискал от банки да представят предложения за отпускане на заем за проектно финансиране от над 1 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки два свои източника с пряко познание по въпроса.

Искането на държавната петролна компания на Саудитска Арабия е било отправено тази седмица, посочи един от източниците.

На този етап обаче не е ясно естеството на проектите, за които ще бъдат използвани средствата по това проектно финансиране.

Самото искане, отправено към банките, идва само няколко дни след въздушните нападения от 14-ти септември срещу две ключови петролни съоръжени на "Сауди Арамко", които предизвика сериозно щети и доведоха до намаляване наполовина на производството на суров петрол, или с 5,7 млн. барела дневно, на най-големия световен износител на черно злато в лицето на Саудитска Арабия.

От компанията "Арамко" все още няма коментар на тази информация, посочва Ройтерс.

Новината следва различни непотвърдени информации от последните дни, че планираното Първоначално публично предлагане" (ППП, или IPO) на компанията "Сауди Арамко" (излизане на компанията на борсата) може да бъде отложено, или дори отменено за неопределен период след въздушните атаки по-рано този месец.

Заговори се също така, че богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в петролната компания "Сауди Арамко".

Всички това може да подсили съмненията в способността на петролният гигант да възстанови нормалното си производството в скоро време, каквито са уверенията на самата компания.