Това са първите в историята на компанията кредитни рейтинги и преди пускането на емисия облигации, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Арамко ще започне да се среща с международни инвеститори в облигации тази седмица за пускането на дълга си на международните капиталови пазари, представяйки за първи финансовите си показатели.

Като се има предвид, че Сауди Арамко е изцяло държавна собственост, кредитните рейтинги на компанията отговарят на рейтингите на Саудитска Арабия.

Печалбата на Арамко преди лихви, данъци и обезценяване е на стойност 224 милиарда долара през 2018 година, съобщи днес Фич и уточни, че Арамко изпреварва ЕксънМобил (ExxonMobil) - най-голямата листвана петролна компания.

Сауди Арамко има изключително силна ликвидна позиция, отбелязва Мудис. В края на 2018 година компанията разполага с кеш на стойност 48,8 милиарда долара спрямо 27 милиарда задължения.

Арамко планира да пусне първите си облигации в долари на стойност най-малко 10 милиарда долара, след като приключи кампанията си за представяне пред инвеститори тази седмица.

Нейни представителите ще се срещнат с инвеститори в Азия, Европа и САЩ до петък, според документи, издадени от една от банките, организираща емисията и до които Ройтерс е имал достъп.

Продажбата на облигации ще помогне на Сауди Арамко да финансира придобиването на дял в САБИК (SABIC), четвъртата по големина нефтопреработвателна компания в света.

Сауди Арамко съобщи миналата седмица, че ще придобие 70 процента от акциите на САБИК от суверенния фонд Паблик инвестмънт фанд (Public Investment Fund -PIF) за 69,1 милиарда долара. /