Петролният гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) съобщи днес за скок с 288 процента на чистата му печалба за второто тримесечие на 2021 г. Този резултат надхвърля близо четворно печалбата за същия период на миналата година - благодарение по-специално на новия ръст на цените на петрола и търсенето, предаде Франс прес.

Държавната компания от Саудитска Арабия - най-големият износител на суров петрол в света, информира в комюнике за реализирана чиста печалба от 25,5 милиарда долара срещу 6,6 милиарда долара през второто тримесечие от 2020 година.

През първата половина на 2021 г. печалбата е 47,2 милиарда долара, тоест двойно повече от печалбата за същия период от предходната година.

Новият подем е добре дошъл за кралството, крайно зависимо от износа на въглеводороди, отбелязва АФП.

"Резултатите от второто тримесечие отразяват новия силен растеж на световното търсене на енергия, което ще ни осигури през втората половина от 2021 г. повече възможности за съпротива и гъвкавост с ускоряване на новия световен подем", заяви шефът на Aramco Амин Насер.

Цените на петрола се движат в момента около 70 долара за барел срещу малко над 40 миналата година - след впечатляващи спадове през миналите месеци, изтекли под знака на здравната криза и ценовата война между Рияд и Москва.

"Дойна крава" на саудитското кралство, "Арамко" съобщи освен това, че през второто тримесечие е раздала на акционерите си дивиденти в размер на 18,8 милиарда долара. Това стана близо две години след декември 2019 г., когато компанията с голям шум излезе за първи път на борсата в Рияд. Тя предвижда да изплати също толкова дивиденти и през следващото тримесечие.

Регистрирането й на борсата, донесло на кралството 29,4 милиарда долара с продажбата на 1,725 процента от акциите на фирмата, е част от стратегията на Рияд за диверсификация на икономиката и финансиране на големи инфраструктурни проекти, допълва АФП.