Председателят на комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ г-жа Максин Уотърс помоли снощи Фейсбук (Facebook) да отложи пускането на криптовалутата си Либра, планирано за 2020 година, докато законодателите е регулаторните органи не приключат необходимите проверки. Това се посочва в разпространено изявление на Уотърс.

"Имайки предвид проблемното минало на компанията, моля Фейсбук да приеме мораториум върху каквито и да било стъпки по практическото разработването на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторните органи проучат тези въпроси и вземат съответните мерки", се посочва в комюникето, цитирано от ТАСС.

Уотърс допълва, че ръководителите на компанията трябва да бъдат изслушани в Конгреса във връзка с Либра. По думите й Фейсбук "не веднъж е пренебрегвала защитата и целесъобразното използване на (личните) данни на потребителите.

Вчера в блога си Фейсбук обяви, че планира да пусне в обращение собствена криптовалута Либра през 2020 година.

"Планираме да пуснем валутата през 2020 година", обяви компанията. Трансакции с Либра могат да се правят с помощта на услугите Фейсбук месинджър (Facebook Messenger) и Уотсап (WhatsApp), а също така и чрез разработваното в момента специално приложение.

По думите на представители на компанията да се направи превод на цифрова валута ще е толкова просто, колкото и "да се изпрати текстово съобщение на телефона".

Функционирането на новата валута ще се основава на технологията блокчейн - децентрализирана база данни, устройство за съхранение на информация, което не е включено в общия сървър.

Фейсбук се е свързала с 28 партньори от женевската асоциация "Либра", която ще управлява новата дигитална валута, според маркетинг материали и интервюта с ръководни лица от компанията.

Миналата седмица в. "Уолстрийт джърнъл" информира, че редица от най-големите американски корпорации, включително Виза (Visa), Мастъркард (Mastercard), ПейПал (PayPal) и Юбър (Uber) планират да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който "ще управлява криптовалутата", създадена от Фейсбук.

Фейсбук откри и филиал, наречен Калибра (Calibra), който ще предлага дигитални портфейли, които да запазват, изпращат и харчат криптовалутите Либра.

Калибра ще бъде свързана с платформите за изпращане на съобщения на Фейсбук - Месинджър и Уотсап, които вече се радват на над милиард потребители.

Името Либра е вдъхновено от римски мерни единици за тегло, астрологическия знак за справедливост и френската дума за свобода, каза Дейвид Маркъс бивш изпълнителен директор на ПейПaл и ръководил на проекта за Фейсбук.

"Свобода, справедливост и пари е това, което се опитваме да правим тук", заяви Маркъс.