САЩ няма да изключи Тесла от наказателните мита на "мозъка" на автопилота на Модел 3

Американските търговски власти отхвърлиха молбата на Тесла (Tesla) произвежданият в Китай "мозък" на автопилота на електромобила Модел 3 (Model 3) и други електромобили да бъде изключен от наказателните 25%, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Според документи, внесени от Службата на постоянния търговски представител на САЩ и видени от Ройтерс, молбите на Тесла и други компании за изключване от митата на стоки, произведени в Китай, - от самолетни части до биотехнологични инструменти - са били отхвърлени, тъй като са счетени за стратегически важни за програмата "Произведено в Китай 2025".

Тесла има още две такива молби за изключване от митата - за произвеждания в Китай централен екран на Модел 3 и за автомобилния компютър на Модел 3.

Отказите на американските власти илюстрират систематичния подход на администрацията на Тръмп да спъва китайските усилия за развитие на високотехнологичния сектор, който според Вашингтон осъществява принудителен трансфер на американска интелектуална собственост.

Програмата "Произведено в Китай 2025" цели развитието на 10 стратегически сектора в Китай, които са доминирани от САЩ. Програмата е в центъра на търговските преговори между Вашингтон и Пекин и е в основата на искането на САЩ за мащабни промени в китайската политика.

Сред секторите, които Китай иска да развие, са новата енергия, безпилотните автомобили, полупроводниците, биофармацията, аерокосмонавтиката, роботиката и изкуствения интелект.