Неотдавнашната едноседмична стачка на пилотите, която принуди скандинавския авиопревозвач САС (SAS) да анулира над 4000 полета, е допринесла за увеличаването на загубите през второто тримесечие. Това съобщи авиокомпанията, цитирана от ДПА.

САС обяви, че стачката на пилотите, която се проведе от 26 април до 2 май, е струвала 650 милиона шведски крони (68 милиона долара) преди данъчно облагане.

Нетната загуба за тримесечния период, приключил в края на април, е била 930 милиона крони спрямо 349 милиона крони през предходната година.

По-високите цени на горивата и понижения курс на шведската крона спрямо долара и еврото също са се отразили на резултатите, каза главният изпълнителен директор на компанията Рикард Густафсон.

Той заяви, че колективните споразумения с пилотските синдикати в Дания, Норвегия и Швеция, които сложиха край на стачката, са допринесли за осигуряване на "стабилност и време, за да се продължи с усилията за преобразуване".

Резултатите за третото тримесечие "изобщо не са задоволителни", каза Густафсон, цитиран от Асошиейтед прес.

Заради загубите САС обяви, че ще е предизвикателство да се постигне положителен резултат за цялата година преди отчитане на данъците и еднократните фактори.

Шведската авиокомпания е собственост основно на правителствата на Дания и Швеция.

Приходите през тримесечието са били 10,18 милиарда крони, което е увеличение от почти 3 процента спрямо същия период на миналата година.

САС съобщи, че през отчетното тримесечие с компанията са пътували почти 6,5 милиона пътници, което е спад с 4 процента на годишна основа68 млн. долара от стачката на пилотите