Сърбия преговаря с двама големи автомобилопроизводителя за инвестиции в страната, съобщи снощи в интервю за телевизия "Пинк" сръбският президент Александър Вучич.

Преговаряме с два фантастични производителя на автомобили. Сърце и душа давам да ги привлека, поне един от тях да дойде в Сърбия. Единият е най-големият в Европа, а другият е световен производител, каза Вучич.

Той допълни, че един от двамата потенциални инвеститора ще вземе решение в края на юли.

Победилият още на първия тур на президентските избори на 3 април (с 58,57 процента) Вучич естествено не разкри имената на двете компании, но е всеизвестно, че отдавна най-големият производител на автомобили в Европа е "Фолксваген" (Volkswagen).

Още през есента на 2019 г. се заговори, че Сърбия преговаря с "Фолксваген". Тогава сръбският в. "Данас" цитира Вучич да казва, че нито една страна не може да предложи субсидии, каквито Сърбия е готова да даде. 

Сърбия все още има шанс да привлече Фолксваген и ще продължи да се бори, заяви през пролетта на 2019 г. премиерът Ана Бърнабич за ТВ Пинк.

"Сърбия се бори. Разбирам, че у нас има хора, които биха били безкрайно щастливи, ако Фолксваген не дойде в Сърбия. За щастие обаче има много повече хора, които ще бъдат безкрайно щастливи, ако Фолксваген дойде у нас. Има много хора, които са щастливи, че Сърбия, като единствената държава, която още не е член на ЕС, е във финалната надпревара за Фолксваген", каза премиерът.

Както е известно предварителен договор за инвестицията от 2,5 млрд. евро "Фолксваген" подписа с Турция, но впоследствие концернът се отказа.

Кандидати за домакинство на новия завод на компанията бяха още България - за която се говореше, че е била на финалната права заедно с Турция, Румъния и Сърбия.  

В крайна сметка "Фолксваген" се отказа от строителството на завод в Югоизточна Европа.

Но в началото на март 2022 г. специализираните издания съобщиха, че Volkswagen Group планира да изгради нов завод за електрическия модел Trinity до основната му производствена база във Волфсбург, Германия, с инвестиции на обща стойност около 2 милиарда евро. Намерението е да конкурира "Тесла" (Tesla), която наскоро пусна завода си край Берлин.