Новият завод на чешкия автомобилен концерн Skoda в Източна Европа ще има годишен производствен капацитет от 350 хил. бройки, който може да бъде удвоен, ако има достатъчно голямо търсене, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бернхард Майер, цитиран от Automotive News Europe. 

Skoda поема водещата роля в предприятието, което ще сглобява модели за концерна и други марки от групата на Volkswagen.

Планирано е заводът да стартира своята дейност в края на 2022 г. или в началото на 2023 г.

Майер сподели, че търсенето на място е ограничено до два потенциални обекта от общо четири първоначално, като не посочи точните локации. Припомняме, че сред водещите кандидати за завода е и България, заедно с Турция, Северна Македония и Сърбия.

Според медиите обаче Сърбия и Турция са посочени като предпочитани варианти за изграждането на завода.

Ръководителят на компанията заяви още, че производственото съоръжение ще има годишен капацитет до 350 хил. броя, подобно на завода в чешкия град Квасини.

Обектът е планиран с идеята да се добави допълнителен производствен капацитет чрез изграждането на втори завод заедно с първия, сподели още Майер по време на годишната конференция на Skoda на 20 март.

Очаква се предприятието да сглобява SUV моделите Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се произвеждат в Квасини.

VW прехвърли сглобяването на Модела Passat в чешкия град, за да освободи капацитет за създаването на своите електромобили в завода в Емден, Германия.

В Квасини е планирано производството и на малък, напълно електрически автомобил, който ще е част от портфолиото на VW.

През 2018 г. заводите в Млада Болеслав и Квасини са работили на пълен капацитет, произвеждайки общо 886 100 превозни средства.

Компанията е напът да стартира продажбата на своя нов компактен модел Scala, който заменя Rapid, а през есента се очаква да се появи на пазара и SUV модела Kamiq.