Стоманодобивният магнат Санджив Гупта заяви днес, че не очаква помощ от никого и обеща да не затваря заводите за стомана във Великобритания въпреки финансовите трудности на империята му Джи Еф Джи Алайънс (GFG Alliance) заради фалита на Грийнсил кепитъл (Greensill Capital), предаде Франс прес.

Трябва да намерим решения в краткосрочен план. Не чакаме помощ от никого. Сами ще се справим със ситуацията, каза той пред радио Би Би Си 4 в първото си интервю след банкрута в началото на март на британската компания Грийнсил кепитъл, която му оказваше финансова подкрепа.

Уверен съм, че ще намерим краткосрочни решения със собствени усилия и дългосрочни решения благодарение на рефинансиране, подчерта Гупта.

Под мое управление нито един стоманодобивен завод няма да затвори, гарантира той.

Гупта потвърди, че групата му, притежаваща британската компания за стомана Либърти стийл (Liberty Steel), дължи няколко милиарда на Грийнсил, която отпускаше краткосрочни заеми по доста противоречив модел. Джи Еф Джи бе един от основните й клиенти.

Стоманодобивният гигант увери, че към момента разполага с пари в брой, но добави, че е принуден да затегне колана и да търси дългосрочни решения за финансиране, безуспешно засега.

Опасенията за бъдещето на Джи Еф Джи нарастват. Компанията има около 5000 служители във Великобритания, по-голямата част от които в Либърти стийл (Liberty Steel), и 35 000 души в световен мащаб, най-вече в два завода във Франция.

Британското правителство отказа да отпусне заем от 170 милиона лири на Джи Еф Джи Алайънс заради непрозрачната му структура.

Бизнесменът от индийско-британски произход обясни, че първоначално е прибегнал към Грийнсил, тъй като империята му е изградена чрез изкупуване на затруднени компании, които не могат да получат традиционно финансиране.

Гупта отрече да е имал контакти с бившия британски премиер Дейвид Камерън, който бе съветник на Грийнсил и бе обвинен, че е оказвал натиск върху правителството, за да получи помощи в условията на здравна криза.

Не си общувам с него, каза Гупта.