Самсунг електроникс (Samsung Electronics) започна изграждането на център за проучвания и разработки във Виетнам на стойност 220 милиона долара, съобщи днес местното подразделение на технологичния гигант, цитирано от Ройтерс и БТА.

Церемонията за началото на строежа, предвидена за миналата събота, бе отменена заради епидемията от коронавирус, която доведе до ограничения на пътуванията за южнокорейците, каза пред Ройтерс Хон Сон, вицепрезидент на Корейската търговска камара във Виетнам.

Говорителка на Самсунг потвърди анулирането на церемонията, но не даде повече подробности.

Строителството на развойния център в Ханой ще приключи в края на 2022 година, уточни в съобщение Самсунг Виетнам, допълвайки, че в центъра ще работят между 2200 и 3000 души.

Самсунг е най-големият самостоятелен чуждестранен инвеститор във Виетнам с инвестиции на стойност 17 милиарда долара.

Развойният център, както е планиран, ще бъде най-големият по рода си в Югоизточна Азия и ще подкрепи изследователския капацитет на компанията в области като изкуствен интелект, интернет на нещата, големите данни и 5 Джи (5G), посочва Самсунг.

Виетнамският износ на смартфони и резервни части, предимно произведени от Самсунг, е нараснал с 4,4 процента миналата година до 51,38 милиарда долара според правителствените митнически данни.

Виетнам съобщи в края на миналата седмица, че забранява безвизовите посещения на южнокорейци от събота, 29 февруари, на фона на опасенията за разпространението на коронавируса.