Южнокорейският технологичен гигант Самсунг (Samsung) се извини днес за смъртта и заболяванията на служители, работили в заводите му за чипове и екрани, предаде ДПА.

Президентът и главен изпълнителен директор на Самсунг Ким Ки-нам изрази съжаление, че компанията не е действала по-бързо.

Извинението, поднесено по телевизията днес, бе направено, след като арбитраж нареди на концерна да изплаща обезщетения на служителите, ако техните заболявания могат да бъдат проследени до химикали, използвани в работата им.

През май 2014 г. Самсунг вече се извини на работници, развили левкемия или други видове рак, и техните семейства.

Извинението на концерна е част от споразумение с представители на заболели служители, което слага край на широко отразяван спор, продължил над десетилетие, уточнява Асошиейтед прес.

Битката започна през 2007 година, когато шофьор на такси отказа да приеме споразумение, след като 23-годишната му дъщеря, работила в завод на Самсунг, умира от левкемия. Усилията му да изясни обстоятелствата около смъртта на младата жена и да накара концерна да поеме отговорност за проблемите, свързани с условията на труд, разпали по-широко движение, опитващо се да търси отговорност от компаниите и властите за пропуските в сигурността при производството на чипове и екрани, където се използват големи количества химикали.

Споразумението предвижда Самсунг да обезщети за различни заболявания служители, работили в заводите му за чипове и екрани след 1984 година, включително 150 млн. вона (132 000 щ. д.) за заболели от левкемия. Обезщетенията обхващат също така случаи на спонтанни аборти и вродени заболявания при децата на работниците.