Авиокомпаниите, които летят на територията на ЕС, могат да обявяват цените си в местна валута, а не в евро, толкова дълго, колкото тази валута е свързана с предоставената услуга, постанови днес Европейският съд, цитиран от ДПА.

Случаят засяга полет на Germanwings от Лондон до Щутгарт с цена, посочена в британски лири. Асоциацията на потребителите в германската провинция Баден-Вюртемберг заведе дело за нелоялно поведение, привеждайки като довод, че цената е трябвало да бъде в евро.

Германският федерален съд препрати случая към Европейския съд, който да постанови дали според наредбите на ЕС за пътуване по въздуха са позволени валути, различни от еврото.

Според сегашните разпоредби, авиопревозвачите в ЕС трябва да обявяват цените си "в евро или в местна валута", но няма изрична разпоредба, според която са позволени други валути освен еврото.

На днешното си заседание съдиите в Люксембург ограничиха тази квалификация, като постановиха, че различни от еврото валута могат да се прилагат, но само, ако са свързани с предлаганата услуга.

Решението цената да бъде посочена в лири е било уместно, заключиха съдиите, защото е била свързано с услуга, която произлиза от Великобритания.

Цената на полета от Лондон до Щутгарт може да бъде посочена в лири или в евро, двете валути, които са законно платежно средство в страните, където се извършва услугата.

Случаят сега се връща обратно в германските съдилища.