Въвеждането на изисквания за социално дистанциране при пътнически полети заради коронавируса ще доведе до намаляване на натовареността на самолетите с 38 процента и растеж на цените на билетите с 43 процента за авиокомпаниите в Африка, Северна Америка, Близкия Изток и с 49 процента за Европа, информира ТАСС, като се позовава на кенийското издание "Ийст африкан".

Веднага след отменянето на ограниченията за международните полети авиокомпаниите ще се сблъскат от една страна със слабо търсене, излишни места в самолетите и евтино гориво, а от друга страна с необходимостта да оставят незаета средната седалка и спазването на строги хигиенни мерки, отбелязва главният икономист на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Брайън Пиърс, цитиран от "Ийст африкан" и БТА.

По думите му, ако авиокомпаниите не вдигнат цените на билетите, ще бъдат изправени пред заплахата да изпаднат от пазара.

Пиърс отбелязва, че в съвременната авиация минималният коефициентът на запълване на пътническите самолети е 77 процента, за да не бъде губещ полетът.

Нормите за социално дистанциране ще позволят максимално запълване от 62 процента, отбеляза той.

По-малкото продадени места означават автоматично увеличение на разходите и необходимост от повишаване на цената на билетите в зависимост от региона с 43-54 процента спрямо 2019 година, посочи Пиърс.