Общият съд на ЕС потвърди днес анулирането на търговска марка на популярното, шарено кубче-пъзел на Рубик (Rubik), регистрирана в Служба на Евросъюза за интелектуална собственост, предаде ДПА и БТА.

Тъй като формата на кубчето на Рубик е тясно свърза с това как работи, няма да е справедливо тази форма да бъде регистрирана като търговска марка, посочва съдът.

Делото е от 2006 година, когато германската компания за играчки Симба тойс (Simba Toys) за първи път поиска от службата за интелектуална собственост да анулира търговската марка на кубчето на Рубик, утвърдена през 1999 година. Искането бе уважено през 2014 година, но след обжалване решението бе отхвърлено през 2016 година.

Служба на Евросъюза за интелектуална собственост бе натоварена да вземе ново решение за търговската марка и установи, че основните характеристики на кубчето на Рубик са "необходими да се постигне технически резултат" и затова то няма право на търговска марка според прессъобщение на съда.

Днешното съдебно решение е в отговор на иск, внесено от компанията Рубикс бренд (Rubik's Brand). Съдиите подкрепиха най-новите заключения на службата за интелектуални права, отхвърляйки иска.

Рубикс бренд може да обжалва решението до два месеца и десет дни пред Съда на ЕС.

Правата за интелектуална собственост върху кубчето на Рубик, което бе изобретено в средата на 70-те години от унгарски интериорен архитект и стана популярно през 80-те години, се управляват от британската компания Севън таунс (Seven Towns).